GyIK? Gyakran Ismételt Kérdések (FAQ)

 

Mi a gyros?

– Parázson sült hús, zöldségekkel és salátákkal, egy lapos kenyértésztából sütött pitába tekerve.

 

Honnan ered ?

– Réges – régen egy katona, valószinűleg az Oszmán birodalomban a kardjára felszúrt húsdarabokat, majd a tábortűz szélen függőlegesen beleszúrta a földbe. A megsült külső réteget meg levágta.

 

Melyik az eredeti változat?

– Mára majd minden nép kialakította a saját ízlésének legjobban tetszően. Ilyen például a Közel-Keleten a Shawarma, vagy a török Döner Kebab, ez forgó húst jelent.

A görög Gyros, ami a gyro – forgás szóból ered kissé más, szinte csak a hús sütésének módja ugyanaz. Tehát a gyros nevet csak a görög változat viselheti, viselhetné…
Sajnos amikor ez az étel bekerült hazánkba eleinte valami torzszülött lett, zsebes “pitában” csalamádéval, reszelt káposztával és tejföllel…

 

Török vagy görög?

– Idővel megjelentek a török gyorsétteremek országunkban, viszont az általuk készített kebabot eleinte gyros néven árulták, így ez a változat került be a köztudatba, mint gyros…

Mára már nagyrészt visszatértek a török változat eredeti Kebab elnevezéséhez. Egyszer, talán a pita név is tisztázódik, mivel a kebabot Dürüm-be tekerik.

 

Itt melyik kapható?

 

– Mi itt a Balkán Bistroban az eredeti görög változatot készítjük.

 

Miben tér el ez a török kebabtól?

 

– A hús sütési módját leszámítva mindenben. Az eredeti görög pita kb. 1 cm vastag, önmagában is finom. A hús fűszerezése is más, de a legnagyobb különbség a hozzáadott salátákban van: az első a tzaziki, ez görög joghurt, uborka és fűszerek. A másik a füstölt sajtos répasaláta, míg a harmadik a pikáns feta saláta. Meg némi hagyma és paradicsom.

 

Milyen húsból készül?

 

– Csirkecomb. Amit minden reggel frissen hozunk, majd befűszerezzük és felfűzzük a nyársra.

 

Bárányhús nincs?

 

– Görögországban szinte mindenhol disznóhúsból készül, a bárány inkább Török és az Arab országokra jellemző. Nem mondjuk, hogy nem lesz soha, de most nincs.
Szerintünk a szaftos csirkecombból a legfinomabb.

 

Sült krumplit tesztek bele?
– Nem! Nem spórolunk a hússal… Athén környékén divat, mi nem követjük. Ha kérsz, sütünk külön krumplit és akár bele is tömheted…ha belefér!

 

Mi a gigagyros?
– A gygantos nagyot jelent görögül. A normál gyrost 17cm -es pitával készítjük, a giga pitája 21 cm átmérőjű, ez ha kész kb. fél kiló súlyú.
Ha tányérra kéred szintén van giga adag is mindkettőt el is tudod vinni.

 

Miért érdemes lájkolni az oldalt ?

– Mert, ha valami rendkívüli dolog történik, pl. elfogy a hús azt azonnal jelezzük.
Mivel mi NEM fagyasztott hússal dolgozunk, hanem minden reggel frissen hozzuk a vágóhídról, nem tudunk felfűzni még egy nyársat.